Valmistaudu kokeeseen

RKL JÄRJESTÄÄ VALMENNUSKURSSIN AMK-VALINTAKOKEESEEN Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutuskontusalmi_iso.jpgJohanna Kontusalmi

Henkilöprofiili:

Nimi: Johanna Kontusalmi

Koulutus: opiskelija, Stadian rakennustekniikan osasto

Työnantaja: Lemminkäinen-Konserni / Oy Alfred A. Palmberg Ab

Ikä: 25 vuotta

 

 

Rakennustyömaa meren äärellä

Logistiikkamestari Johanna Kontusalmi (25 v.) työskentelee viidettä kuukautta Helsingin Salmisaaren työmaalla, jonne Keskinäinen vakuutusyhtiö Varma rakennuttaa kahdeksan suurta toimistorakennusta. Kohde valmistuu kesäksi 2009.

Kontusalmi kuuluu Oy Alfred A. Palmberg Ab:n parinkymmenen hengen projektinjohtotiimiin, joka vastaa kohteen rakennus- ja taloteknisten töiden toteutumisesta rakennuttajan toiveiden mukaisesti.

– Korkein rakennuksista on neljätoistakerroksinen ja rakennusten kokonaispinta-ala vastaa 10 jalkapallokenttää, Kontusalmi kuvaa kohteen laajuutta.

Torninosturit kirahtelevat oikeassa rytmissä

Länsiväylän kupeessa ja mereen rajoittuvassa kohteessa ei ole ylimääräisiä varastokenttiä, mikä tekee siitä logistisesti erityisen haastavan. Siksi Salmisaareen on nimetty erillinen logistiikkamestari, joka huolehtii siitä, että työmaalle tulevat ja sieltä lähtevät tavaravirrat päätyvät ajallaan oikeisiin kohteisiin.

– Työ ei ole aina helppoa ja välillä se on hyvinkin hermoja raastavaa. Työmaa jakautuu kolmeen vaiheeseen, ja meidän projektityönjohtomme vielä neljän eri aluevastaavan alueeseen. Yhteensovittamisessa on suunnittelemista ja aikatauluttamista, koska sama työmaatie ja samat torninosturit palvelevat eri alueita.

– Logistiikasta vastaavan mestarin työnkuva on hyvin vaihtelevaa, mutta myös hyvin motivoivaa. Uusia haasteita ilmenee koko ajan, eikä siihen pääse kyllästymään.

Rakentaminen ja kuvataide samoissa raameissa

Kuvataiteilijan ammatistakin haaveilleen Johannan nykyinen uravalinta voi tuntua yllättävältä. Taiteen luomisessa ja työnjohtajan töissä on kuitenkin Johannan mielestä paljon yhteneväisyyksiä: kummassakaan ei pyöritellä aamusta iltaan papereita yllätyksettömässä toimistoympäristössä.

– Suurin osa työajastani menee tavarantoimituspisteiden väliä ravatessa ja urakoitsijoiden kanssa toimitus- ja nosturiaikatauluista sopiessa.

– Pidän asioiden konkreettisuudesta ja visuaalisuudesta, mikä tässä kohteessa näkyy esimerkiksi perinteisen julkisivumuurauksen ja lasiseinien yhdistelmän kauneutena.

Salmisaaren kohteessa voi kokea myös poikkeuksellista luonnonkauneutta, sillä työmaan reunalta avautuu silmiä hivelevä merimaisema.

Osaaminen ei ole sukupuolesta kiinni

Johannan mielestä rakennusala sopii naisille yhtä hyvin kuin miehillekin. Naisten on aluksi kohdattava ehkä jonkin verran ennakkoluuloja, mutta yhtä kaikki kaikkien aloittavien mestarien on osoitettava, että he hallitsevat ammattinsa ja tuovat työmaalle tarvittavaa osaamista.

– Olen viihtynyt rakennusalalla ja koen, että naisena miesvaltaisella alalla on omat hyvät ja omat huonot puolensa. Huumoria on löydyttävä ja ihan kaikesta ei voi aina ottaa nokkiinsa, positiivista ja elämänmyönteistä asennetta peräänkuuluttava Johanna arvioi.

Taidot opitaan kantapään kautta

Rakennusalalla opintoihin sisältyvillä työharjoittelujaksoilla on erittäin suuri merkitys, joten niihin kannattaa suhtautua vakavasti ja ammattimaisella asenteella heti alusta saakka. Johanna on hankkinut ennen Salmisaaren kohdetta alan kokemusta kesätöissä ja maarakennusurakoitsijan palveluksessa.

– Työharjoittelu on opiskelun suola. Eniten työharjoittelusta saa irti, kun suhtautuu asioihin nöyrällä mielellä. Seuraamalla kokeneiden työnjohtajien tapaa toimia ja hankkimalla samalla työmaakokemusta oppii sen, miten hyviä tuloksia saadaan aikaan.

Kotkasta kotoisin oleva Helsingin taidelukion kasvatti viimeistelee päättötyötään Stadian rakennustekniikan osastolle: muistissa on vielä hyvin kirjaviisaus ja käytännön työelämän tarpeet.

– Toivottavasti uuteen rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmaan sisällytetään riittävästi johtamiseen perehdyttäviä opintojaksoja. Ne nopeuttavat esimiestaitojen kehittymistä, vaikka itse kunkin aloittavan työnjohtajat taidot mitataan vasta työmaalla käytännön tilanteissa, Johanna evästää.

Teksti: Markku Lahtinen, Viestintä Oy Viisikko
Kuvat: Kimmo Brandt

Haastatteluajankohta kevät 2007