Valmistaudu kokeeseen

RKL JÄRJESTÄÄ VALMENNUSKURSSIN AMK-VALINTAKOKEESEEN Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutusJouni Pehkonenpehkonen_iso.jpg

Henkilöprofiili:

Nimi: Jouni Pehkonen

Koulutus: Rakennusinsinööri (AMK)

Työnantaja: Lujatalo Oy, nuorempi työnjohtaja

Harrastukset: musiikki

 

Työnjohtaja Jouni Pehkonen tulee Helsingin Latokartanossa sijaitsevalle Suomu B-projektin työmaalle aamuvarhain. Kohde on yksi Suomen suurimpia asuntotuotantotyömaita. Työmaa herää eloon joka arkiaamu säästä riippumatta kello seitsemän.

– Virallinen työaikamme alkaa seitsemältä ja päättyy puoli neljältä. Itse tulen paikalle yleensä hyvissä ajoin, sillä haluan työpäivälle rauhallisen alun.

Tekemällä oppii
Jouni on ollut valmistumisensa jälkeen työnjohtotehtävissä, ensin puoli vuotta Skanska Oy:ssä ja nyt kuluneen vuoden Lujatalo Oy:n palveluksessa sisätyönjohtajana.

– Aluksi toimin sisätyönjohtajana vanhemman kenttämestarin ohjauksessa, mikä oli hyvin opettavaista aikaa. Perehdytysjakson jälkeen siirryin hoitamaan omaa vastuualuettani. Tärkeimpiä tehtäviäni ovat sisätöiden laadunvalvonta, luovutukset ja asukkaiden reklamaatioihin reagoiminen.

– Nuoremman mestarin tehtäväkuvaan kuuluvat myös yleensä työturvallisuudesta ja kalustosta huolehtiminen, aliurakoitsijoiden kanssa asioista sopiminen sekä tietysti itse vastuualueen työnjohto.

Rakennuskohde on miljoonien osien summa
Rakennustyömailla noudatetaan tarkkoja ala- ja ammattikohtaisia sääntöjä ja käyttäytymisnormeja. Jokainen tietää tehtävänsä ja vastuunsa.

– Kohteiden loppuvaiheeseen yleensä kohdistuvat melkoiset paineet. Suuren työmaan kaikki osat täytyy saada valmiiksi luovutusta varten. Näissä tilanteissa on ehdottoman tärkeää, että työnjohto kestää stressiä ja osaa antaa oikeita ohjeita kuhunkin työvaiheeseen.

Rakennustyömailla työskentelee melkoinen joukko eri alan ammattilaisia. He voivat olla esimerkiksi pääurakoitsijan, rakennuttajan, loppuasiakkaan, tavarantoimittajien tai aliurakoitsijoiden palkkalistoilla.

– Vaihtelevuus, uudet tilanteet ja ihmiset ovat tämän työn hyviä puolia. Työporukoiden kokoonpanot vaihtelevat nopeaan tahtiin työvaiheiden edetessä. Työmailla ei ole kahta samanlaista päivää.

Hyvää vastapainoa haasteelliselle työlle antaa musiikki. Jouni soittaa puoliammattilaisena rumpuja kolme kertaa viikossa Ferar Burn -yhtyeessä, joka tekee myös livekeikkoja.

– Työajat ovat tähän asti olleet hyvin säännöllisiä, yleensä päivä päättyy siinä puoli neljän tienoilla. Hyvin suunnitteluilla työmailla ei ole tarvetta tehdä ylipitkiä päiviä.

Kokemus opettaa
Rakennustyömailla elää erittäin vahvana perinteinen äijä-meininki. Jokaisen pitää ansaita ja löytää oma paikkansa.

– Nuori työnjohtaja joutuu heti rakennusammattilaisten testiin, se kuuluu pelin henkeen. Olen sen oppinut, että asiat sujuvat parhaiten sinnikkyydellä ja päämäärätietoisuudella, oli sitten kiire tai ei. Hermoja ei kannata menettää tiukoissakaan paikoissa. Rehellisyys ja tiettyyn rajaan ulottuva eri ryhmien ymmärtäminen sekä oma esimerkki herättävät ammattilaisten luottamuksen.

Rakennusalan todelliseksi ammattilaiseksi on mahdollista pätevöityä vasta työmailla. Työnjohtajan kannattaa keskittyä niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa. Onnistumisista pitää nauttia, sekä virheistä ja mokista oppia.

– Urani paras onnistuminen tuli nykyisellä työmaalla. Vasta luovutetun rakennuskohteen jälkityöt menivät läpi nollavirheillä.

– Kyllä minulle on tapahtunut myös mokia, jotka menevät enemmän tai vähemmän kokemattomuuden piikkiin. Se on tietysti harmittanut, mutta niiden kautta olen kehittynyt yhä paremmaksi ammattilaiseksi.

Työmaakeskeinen ura kannattaa
Työllisyystilanne rakennusalalla on hyvä. Valmistumisensa Jounille oli tarjolla nuoremman rakennusmestarin paikka useassa suuressa rakennusliikkeessä.

– Olen tyytyväinen palkkaukseeni. Tässä työssä on parasta se, että ammattitaito ja osaaminen huomataan ja palkitaan. Oman kannustuksensa tuo alalla käytössä oleva tulospalkkaus, jossa onnistunut kohde näkyy myös palkkapussissa. Rakennusala on hyvä vaihtoehto silloin, jos haluaa tehdä haastavaa ja palkitsevaa työtä.

– Opiskelujen loppuvaiheessa oleva noin puolen vuoden työharjoittelu on tietysti hyvä olla olemassa, mutta se ei yksinään riitä. Rakennusmestarin uraa harkitseville annakin sen neuvon, että hanki mahdollisimman ajoissa työnjohtokokemusta.

Rakennusala verissä
Ammatinvalinta oli Jounille lopulta melko helppoa, vaikka välillä ruoho näyttikin vihreämmältä aidan takana.

– Nuorena olin isän kanssa paljon rakennustyömailla. Muutenkin harrastin paljon nikkarointia ja käsillä tekemistä.

– Lukion jälkeen jostakin syystä medianomin ammatti tuntui oikealta. Huomasin kuitenkin jo pääsykokeen toisena päivänä, että se ei ollut minun juttu. Niinpä valmistuin rakennusinsinööriksi Helsingin ammattikorkeakoulusta vuonna 2006. Päivääkään en ole uravalintaani katunut.

Teksti: Markku Lahtinen, Viestintä Oy Viisikko
Kuvat: Samuli Skantsi

Haastatteluajankohta kevät 2007