Valmistaudu kokeeseen

RKL JÄRJESTÄÄ VALMENNUSKURSSIN AMK-VALINTAKOKEESEEN Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutusjarvinen_iso.jpgJukka Järvinen

Henkilöprofiili:

Nimi: Jukka Järvinen

Koulutus: Lvi-insinööri (AMK)

Työnantaja: Are Oy, projektinhoitaja

Ikä: 28 vuotta 

 

 

Talotekniikka luo kiinteistölle elinkelpoiset olosuhteet

Huollon projektinhoitaja Jukka Järvinen (28 v.) tarkastaa työn jälkeä Helsingin Suutarilassa olevassa hallikohteessa, joka luovutetaan lähiaikoina Laattatalolle.

Jukan tie lvi-alalle oli normaalia koukeroisempi: merkonomiksi valmistumisen ja armeijan jälkeen hän teki jonkin aikaa ilmastointialan hommia, kunnes luki itsensä lvi-insinööriksi (AMK) EVTEK:stä vuonna 2006.

Espoosta kotoisin oleva Jukka on työskennellyt koko neljän vuoden rakennusalauransa Are Oy:ssä, josta työpaikka löytyi jo työharjoitteluaikana. Viimeiset kaksi ja puoli vuotta on vierähtänyt työnjohtajana. Ennen Arelle tuloa opiskeluajan kesälomat kuluivat putkiasentajaharjoittelijana linjasaneeraustyömailla.

– Toimin esimiehenä kymmenen hengen lv-asentajatiimille. Huolehdin siitä, että tiimille riittää hommia läpi vuoden. Vastaan minulle nimetyistä asiakkuuksista ja tilannekohtaisesti urakkatyömaista sekä huolehdin hankinnoista, sovin toimeksiannoista, hoidan laadunvalvonnan ja luovutukset, Jukka kertoo toimenkuvastaan.

Lämpöä, vettä ja ilmaa

Rakennusalaa vähemmän tunteville talonrakentaminen sekä maa- ja vesirakentaminen ovat helpommin avautuvia termejä kuin vaikeammin hahmottuva lvi-kirjanlyhenne.

– Talotekniikkaan sisältyy laajasti määriteltynä kaikki rakennuksen lämpö-, vesi-, ilmastointi- sekä sähkö- ja automaatioratkaisut. Sillä luodaan kiinteistölle elinkelpoiset olosuhteet, eli varmistetaan se, että taloa voidaan turvallisesti ja pitkäikäisesti käyttää. Lvi puolestaan pitää sisällään lämmön, veden ja ilmastoinnin, lämpö- ja vesityönjohtajana toimiva Jukka avaa rakentamisen käsitteitä.

Työnjohtaja varautuu yllätyksiin

Jukan hoitamat kiinteistöt ovat suurehkoja toimisto- ja liiketiloja. Ne eivät yleensä edellytä kokopäivätoimista läsnäoloa, joten Jukan tiimi ahkeroikin samaan aikaan useassa kohteessa. Normaalisti työajat ovat melko säännöllisiä, mutta yllätyksiinkin pitää varautua.

– Aloitan työpäivän yleensä samaan aikaan kuin asentajat eli noin seitsemältä. Ala on luonteeltaan sellaista, että poikkeustilanteiden varalta pitää olla tavoitettavissa koko ajan. Jos rankkasateet tulvivat ikkunoista sisään tai pakkanen ylikuormittaa lämmitysjärjestelmät, ei tietenkään voi antaa asiakkaan odottaa.

Vaihtelevaa ja ihmisläheistä työtä

Jukan arvion mukaan lvi-insinöörin koulutus on antanut hyvät eväät työelämää varten, mutta pientä kehittämisenkin varaa vielä on.

– Toivon, että rakennusalan työnjohdon koulutusohjelmaan otetaan tarpeeksi mukaan myös käytännön johtamiseen ja kokoustekniikkaan linkittyviä teemoja. Totta kai näitä taitoja tarttuu vaatteisiin kesätöissä ja työharjoittelussa, mutta nopeammin näihin juttuihin pääsisi kiinni, jos taustalla olisi vähän enemmän opeteltua ymmärrystä.

– LVI-ala on mielenkiintoinen, ja suosittelen sitä kaikille tekniikasta, ihmisläheisestä ja vaihtelevasta työnkuvasta vähänkään kiinnostuneille, Jukka rohkaisee.

Teksti: Markku Lahtinen, Viestintä Oy Viisikko
Kuvat: Kimmo Brandt

Haastatteluajankohta kevät 2007