Valmistaudu kokeeseen

RKL JÄRJESTÄÄ VALMENNUSKURSSIN AMK-VALINTAKOKEESEEN Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutusaho_iso.jpgSimo Aho

Profiili:

Nimi: Simo Aho

Koulutus: insinööri, AMK

Työnantaja: YIT Oy, työnjohtaja

Ikä: 25 vuotta

 

Hakamäentien suurhanke nuoren maarakentajan näyttämönä

Hakamäentien uudistaminen on jättihanke: sen kokonaiskustannukset ovat yli 100 miljoonaa euroa. Työmaa-alueen läpi kulkee noin 34 500 autoa vuorokaudessa. Hakamäentien siltojen alitse kulkee vuorokaudessa 952 junaa ja niissä 170 000 matkustajaa.

Työnjohtaja Simo Ahon (25 v.) ura rakennusalalla ei olisi voinut alkaa näyttävimmissä lavasteissa: nuoren insinöörin vastuulla on Hakamäentien projektin siltojen rakentaminen.

– Valmistumiseni jälkeen oli tarjolla useita työpaikkoja. Mielenkiintoiset työmahdollisuudet olivat minulle palkkaa tärkeämpi valintakriteeri, Aho kertoo Kivihaanpuistossa sijaitsevassa YIT:n komentokeskuksessa.

Betonirakenteiden taitaja

Simo on ehtinyt kokeilla muitakin aloja, sillä hän työskenteli pari vuotta nuoriso-ohjaajana. Rakennusala veti kuitenkin puoleensa ja niinpä Aho valmistui puuteknologian insinööriksi Mikkelin ammattikorkeakoulusta vuonna 2007. Lopputyössään hän erikoistui betonirakenteisiin, mikä takaa sen, että Hakamäentien liki kolmenkymmenen sillan valut ovat hyvissä käsissä.

– Infra-ala on käytännönläheistä, siinä saa olla tekemisissä erilaisten ihmisten kanssa, joten mielenkiintoa piisaa jokaiseen päivään, Aho sanoo.

Ahon toimenkuvaan kuuluvat oman porukan johtamisen lisäksi muun muassa tarvikehankinnat, alihankkijoiden ohjeistaminen ja valvonta sekä pakollisten toimistotyöt kuten perehtyminen piirustuksiin. Suurin osa ajasta vierähtää kuitenkin raikkaassa ulkoilmassa.
– Tällä työmaalla päivittäinen työaika on hieman normaalia pitempi eli seitsemästä neljään. Joskus taas painetaan yleensä kellon ympäri: esimerkiksi siltojen valut on tehtävä kertarykäisyllä. Nämä päivät eivät kuitenkaan tunnu mitenkään raskailta ja ylimääräiset tunnit karttuvat lomia, Aho sanoo.

Rakentamisala kansainvälistyy

Rakennusalan kotimaisen työvoiman pula ja alan kansainvälisyys näkyy myös Hakamäentien kohteessa: Ahon luotsaama parinkymmenen hengen raudanluja ammattilaisporukka tulee Puolasta.

– Kulttuurien kohtaaminen tuo ylimääräistä haastetta. Suurin osa puolalaista ei juuri ymmärrä englantia, mutta se ei tahtia haittaa, sillä olemme pysyneet aikatauluissa ja jälki on ollut erinomaista, Aho kehuu puolalaisten asennetta ja ammattitaitoa.

Arvostettu työnjohtaja on reilu ja tasapuolinen

Ammattilaisten arvostaman työnjohtajan ominaisuuksiin kuuluvat selkeys, reiluus ja ehdoton tasapuolisuus kaikkia kohtaan. Isolla työmaalla pitää sietää myös tilanteita, joissa kaikki ei mene suunnitelmien mukaan. Työmaalla liikkuu infra-ammattilaisten lisäksi rakennus- ja lvi-miehiä, jotka kaikilla on omat tärkeät roolinsa kohteen valmistumisessa.

– Ihmisethän ne työmaillakin toimivat, joten joskus samaan työpisteeseen pukkaa yhtä aikaa niin nosturia, hiekkakuormaa, kaivinkonetta ja asfalttikonetta. Näissä tilanteissa täytyy vaan rauhoittaa itsensä, sillä kaikkien tavoitteena tehdä laadukasta jälkeä. Turhan kärkkäät kannanotot löytyvät ennemmin tai myöhemmin itse kunkin edestä varsinkin näin pitkäkestoisessa kohteessa, Aho arvioi.

Hakamäentien työmaalla päävastuun tiedonkulusta ja suurten linjojen päätöksistä kantavat vastaava mestari ja työmaainsinööri. Koko maarakentamisen eli maanrakentamisen, louhinnan ja siltarakenteiden kymmenhenkinen työnjohto kokoontuu kerran viikossa työmaakokoukseen muun muassa kollaamaan aikatauluja ja päivittämään projektisuunnitelmia.

– Tieto työmaalla kulkee hyvin, kaikki tietävät, missä mennään, Aho kiittele avointa ilmapiiriä ja työmaan ylimmän operatiivisen johdon asennetta.

Maailma täynnä mahdollisuuksia

Rakennusala tarjoaa myös kansainvälisiä työmahdollisuuksia. Tämä voi olla mielenkiintoinen mahdollisuus nuorelle rakennusalan-ammattilaiselle, sillä suomalaisella osaamisella on kysyntää ulkomailla.

– Totta kai ulkomaan komennukset kiinnostavat. Uusien kulttuurien näkemisen lisäksi siellä voi kehittyä entistä paremmaksi ammattilaiseksi, kovia osaajia on muullakin, se on nähty tällä työmaalla, Aho summaa.

Rakennusalan alan työllisyysmahdollisuudet ovat hyvin lupaavia ja työsuhde-edut kohdillaan. Mikkelistä kotoisin oleva Aho haluaa myös korostaa, että reissutyössä ei tarvitse tinkiä normaalin elämän mukavuuksista tai harrastuksista.

– Yleinen, mutta valitettavan väärä mielikuva raksa-alasta on se, että työpäivän päätteeksi pitkämatkalaiset vetäytyvät yöpymään karuihin työmaaparakkeihin. Se on kuitenkin jokaisen oma valinta, jos niin haluaa, Järvenpään asunnossaan mukavasti majaileva Aho sanailee.

Teksti: Markku Lahtinen, Viestintä Oy Viisikko
Kuvat: Kimmo Brandt

Haastatteluajankohta kevät 2007