Valmistaudu kokeeseen

RKL JÄRJESTÄÄ VALMENNUSKURSSIN AMK-VALINTAKOKEESEEN Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutusahl_iso.jpgMikael Åhl

Henkilöprofiili:

Nimi: Mikael Åhl

Koulutus: Rakennusmestari

Työnantaja: Rakennuspalvelu Å & K

Ikä: 42 vuotta

 

Vastaava mestari, rakennusmestari Mikael Åhl (42 v.) on toiminut rakennusalan yrittäjänä 16 vuotta. Hän valmistui rakennusmestariksi Tammisaaren teknillisestä opistosta 1990-luvun alussa. Mikaelin valvonta- ja urakointikohteet ulottuvat Tammisaaresta Loviisaan.

– Olen hyvin tyytyväinen uravalintaani. Saan tehdä vaihtelevaa työtä ja kohdata jatkuvasti uusia ihmisiä ja tilanteita.

– Pientalojen vastaavan mestarin ehdottomia menestystekijöitä ovat rauhallisuus ja päättäväisyys. Pitää uskoa omiin kykyihinsä ja osaamiseensa tiukoissakin paikoissa. Kaikkien kanssa täytyy tulla toimeen.

Asiakkaina kotitaloudet
Mikaelin asiakkaita ovat pientaloja rakennuttavat kotitaloudet. Pientalotyömaille tulee nimetä rakennuslautakunnan hyväksymä vastaava työnjohtaja, joka valvoo muun muassa aliurakoitsijoiden työsuorituksia sekä varmistaa, että tarpeelliset katselmukset ja tarkastukset tulevat hoidettua.

– Onnistuneen taloprojektin edellytyksenä on saavuttaa asiakkaan luottamus. Pyrin kaikin keinoin varmistamaan, että asiakkaan etu toteutuu parhaalla mahdollisella tavalla.

Pientaloprojekteissa rakennuttaja haluaa valvonnan lisäksi usein myös muita palveluita. Näitä ovat esimerkiksi kustannuslaskenta, rakennusluvan hakeminen, talopaketin ja materiaalien valinta sekä aliurakoitsijoiden kilpailuttaminen. Rakentamisessa kannattaa turvautua ammattilaisiin niin suunnittelussa, valvonnassa kuin urakoinnissakin.

– Omakotitalohankkeet poikkeavat melkoisesti yritysten ja julkisyhteisöjen rakennusprojekteista. Pientalon rakennuttajalla on hommassa omat rahat kiinni ja muutenkin hyvin henkilökohtainen ote koko projektiin. Tämä on tietysti vastaavana mestarina aina muistettava.

Sukkulointia kohteesta kohteeseen
Pientalorakentamisen valvonta on jatkuvaa siirtymistä kohteesta toiseen. Päivisin aika kuluu auton ratissa ja työmailla, iltaisin tietokoneen ääressä. Samanlaista työpäivää tai pyhäpäiviä ei ole.

– Työpäivään voi kuulua esimerkiksi vesi- ja viemäritöiden sopiminen kunnan kanssa, tielinjausten määrittäminen maaurakoitsijalle, perustan pohjakatselmus, asennusten vastaanottaminen ja lopputarkastuksen tekeminen.

– Innokkaat hartiapankkirakentajat ovat talotyömaillaan yleensä viikonloppuisin ja loma-aikana. Silloin vastaavalta mestarilta kysytään usein neuvoja puhelimitse.

Vapautta ja itsenäisyyttä
Pientalorakentaminen ei ole kahdeksasta-neljään työtä. Usein päivät alkavat kukonlaulun aikaan ja päättyvät iltahämärissä. Mikaelin mukaan nuorikin rakennusmestari voi päästä nopeasti hyviin hankkeisiin, jos vain herättää arvostusta ja luottamusta.

– Voin hyvin pitkälle määritellä missä tahdissa asioita hoidan. Tietysti on aina hätätilanteita, joihin on reagoitava heti: jos nosturi on jossakin kohteessa ojassa, ei siinä silloin auta jäädä ihmettelemään, vaan on toimittava heti.

– Joskus päivät venyvät ja päällä saattaa olla samaan aikaan useita ongelmakohteita. Nämä ovat kuitenkin lopulta varsin vähäisiä haittoja ammattini tuoman vapauden ja itsenäisyyden rinnalla.

Teksti: Markku Lahtinen, Viestintä Oy Viisikko
Kuvat: Kimmo Brandt

Haastatteluajankohta kevät 2007