Valmistaudu kokeeseen

RKL JÄRJESTÄÄ VALMENNUSKURSSIN AMK-VALINTAKOKEESEEN Helsingissä, Kuopiossa, Oulussa, Seinäjoella, Tampereella ja Turussa. Lisätiedot: www.rkl.fi/koulutusErkki Juuma

erkki_j_300.jpg

Motivaatio ja hyvä yhteishenki antavat opinnoille puhtia

Fenestralla toimiva projektipäällikkö, Erkki Juuma (50) aloitti opiskelut rakennusmestariksi aikuiskoulutusryhmässä Saimaan ammattikorkeakoulussa Lappeenrannassa syksyllä 2007. Hän sai päätökseen kolmen ja puolen vuoden mittaisen opiskelujakson jouluna 2010 ja valmistui työn ohessa reilun kymmenen opiskelijan kanssa samanaikaisesti.

– Kyllä opiskelu kannatti. Halusin pätevöityä ammatillisesti, koska nykyään vaaditaan, että alalla toimivalla on vastaavan työnjohtajan paperit. Olen aikaisemmalta koulutukseltani puuteollisuusteknikko ja halusin koulutuksen myötä laajentaa tietämystäni alasta ja myös lisätä omia mahdollisuuksiani.

Erkin mielestä jokaisella rakennusmestarikoulutukseen hakeutuvalla on oltava paljon motivaatiota suoriutuakseen opinnoista. Lisäksi hyvä yhteishenki samaan ryhmään kuuluvien kesken lisää sitoutumista yhteiseen tavoitteeseen. Jos nämä asiat ovat kunnossa, kaikilla on ryhmässä hyvä olla.

– Kyllä mekin löysimme yhteisen tekemisen meiningin ajan myötä. Se auttoi motivaation ylläpitämisessä. Sitä tarvitaan vielä opintojen viimeisinä aikoinakin, kun opiskelu on jatkunut jo pitkään ja vielä pitäisi saada lisää virtaa loppurutistukseen, hän sanoo.

Opiskelu antoi Erkin mielestä esimerkiksi kykyjä tarkastella laajemmin kokonaisuutta, joka rakentamisen eri osa-alueisiin liittyy. Tätä taitoa hän tarvitsee päivittäin myös työssään.

– Rakennustyömailla on paikalla useampia urakoitsijoita. Ei ole haitaksi, jos ymmärtää alan toimijoita laajemmin kuin vain omasta näkökulmastaan. Laaja-alainen osaaminen mahdollistaa sen, että eri osapuolet ymmärtävät toisiaan. Tällöin vältetään turhat virheet ja säästetään kustannuksissa. Asiakkaatkin ovat luonnollisesti tyytyväisiä, kun voivat luottaa ammattitaitoiseen työn jälkeen. Lisäksi he suosittelevat meitä muillekin palvelua tarvitseville.

Erkki sanoo, että ammattitaito ja hyvä koulutus lisäävät mahdollisuuksia sille, että töitä riittää jatkossakin. Rakennusalan suhdanneherkkyys ei häntä huolestuta, sillä koulusta saadut opit ovat hyvä perusta tehdä monipuolisia työtehtäviä.

– Onhan totta, että alalla on paljon toimijoita ja kilpailu on kovaa, mutta itseäni lämmittää se, että minulla on ”paperit” taskussa hyvästä ammattikorkeakoulusta.

Teksti: Taina Parviainen 11.2.2011, SmileMedia Oy